De ce NU recomand cosmeticele cu Petrolatum / Vaselina?

Petrolatum – sau vaselina – este un extract petrochimic. Il mai puteti intalni sub numele de Mineral Jelly, Mineral Oil, Desodorised Kerosene, Petrolatum Amber sau Petrolatum White. Pe unele etichete apare ca vaselina, vaselina alba, petrolatum, ulei mineral, parafina lichida sau – mai rar – gel sau ulei.

Se obtine prin rafinare din reziduuri de petrol distilat, dar este asociat – in mod surprinzator – cu cosmetice care contin ingrediente naturale. Apare frecvent in produse de infrumusetare, auto-ingrijire, in detergent si chiar in produse pentru copii, desi nu este nici natural, nici eco-friendly, iar utilizarea lui poate genera probleme de sanatate.

Rolul lui clasic e sa mentina hidratarea pielii prin crearea unei bariere de protectie. Suna bine, nu? In realitate, efectul de “bariera” poate avea consecinte negative. De ce? Simplu: vaselina nu se dizolva in apa! Asta inseamna ca stratul de la suprafata pielii astupa / inchide porii si nu lasa epiderma sa respire. Din acest motiv, niciun produs cosmetic care contine petrolatum / vaselina nu e recomandat pentru pielea cu tendinta de acnee si cu arsuri / arsuri solare – actiunea comedogenica a acestui ingredient, care blocheaza respiratia si detoxificarea pielii, impiedica vindecarea epidermei.

Pe langa efectul comedogenic, folosirea cosmeticelor cu petrolatum poate contribui la degradarea colagenului aflat in mod natural in piele. Daca va doriti o piele tanara, elastica si sanatoasa, problema e serioasa – acest ingredient poate sa impiedice absorbtia substantelor nutritive, pe care pielea noastra le ia cu usurinta din uleiurile si unturile naturale (argan, migdale, neem, shea, cocos, cacao etc.). Cu alte cuvinte, riscati sa va grabiti formarea ridurilor!

In al treilea rand, petrolatum / vaselina contine substante chimice numite xenoestrogeni. Acestia   pot creste nivelul estrogenului in organism si pot genera astfel riscuri de pubertate precoce, de disfunctii ale sistemului reproducator (inclusive incapacitate de conceptie) si chiar de dezvoltare a unor tipuri de cancer. Un nivel ridicat de estrogen (combinat cu un nivel scazut de progesteron) poate fi, de asemenea, asociat cu alte probleme: alergii, tulburari menstruale, imbatranire prematura, boli autoimune, deficiente nutritionale si tulburari de somn.

Pentru mine, fie si una singura dintre cele mentionate mai sus, si tot ar fi prea mult! Asa ca mai bine aleg un produs cosmetic care NU contine petrolatum / vaselina.

Ce alternative naturale am la indemana?

  • Unt de cacao: este o sursa mare de antioxidanti si acizi grasi benefici pentru piele, foarte eficienti in combaterea imbatranirii premature a epidermei;
  • Ceara de albine: creeaza o pelicula protectoare pentru piele. Imbunatateste hidratarea si lasa pielea sa respire;
  • Ulei  de cocos: unul dintre cele mai apreciate uleiuri pentru sanatatea pielii, deoarece este bogat in acizi grasi saturati, cu proprietati antibacteriene si antifungice;
  • Ulei de migdale: bogat in vitamina E si alte substante nutritive;
  • Ulei de jojoba: o “ceara” perfecta pentru piele. Compozitia sa este foarte asemanatoare cu cea a sebumului uman. “Pacaleste” tenul gras – aplicarea lui transmite pielii ca a produs suficient sebum si echilibreaza astfel, in mod natural, excesul produs de propriul organism. In combinatie cu untul de shea asigura o pielea hidratata si elastica.

Vreau sa va recomand, la final, doua produse Luthelo, care nu au efecte miraculoase (J), dar sunt 100% naturale, amelioreaza simptomele de dermatita si hidrateaza pielea in profunzime, lasand-o sa respire.

  1. Luthelino

Baietelul meu sufera de dermatita atopica de-a lungul anilor, am incercat mai multe ingrediente naturale pentru aceasta afectiune.  Luate singure si ca atare nu au dat rezultate pe pielea lui, asa ca am inceput sa combin ingrediente care intra in sinergie. Rezultatul a fost multumitor: mancarimile s-au atenuat, a dormit linistit, iar pielea s-a vindecat mult mai repede. E o crema curata, cu galbenele si musetel, pe care o recomand parintilor carora le pasa de pielea copiilor lor.

 

Luthelino NU creeaza dependenta si NU contine:

  • extracte petrochimice (vaselina, parafina lichida)
  • arome, coloranti si conservanti sintetici

 

  1. Crema tip balsam Thea Mimosa

Mimoza sau ” Arborele Pielii” a fost folosit in mod traditional de catre mayasi pentru efectul sau „magic” in cicatrizarea plagilor. In anii ’80, pudra de mimoza a fost folosita cu succes in Mexic pentru a trata victime cu plagi arse rezultate in urma unor explozii. Efectele sale antibacteriene, antifungice si regeneratoare au fost absolut uimitoare. A inlocuit cu succes medicamentele si a atras atentia comunitatii stiintifice, care a recomandat folosirea ei in preparate care vizeaza regenerarea tesutului cutanat (arsuri, fisuri, dermatite, etc.)

Eu o folosesc in crema Thea Mimosa, care are un rol pozitiv, la fel ca Luthelino, in atenuarea simptomelor dermatitei.

Inainte sa fac Thea Mimosa existau pe piata doua produse cosmetice care aveau in compozitie mimoza: Aur Derm cu mimoza 5 % si Aur Derm cu mimoza, smirna si propolis. Lumea zicea ca sunt naturale si ca au efecte “miraculoase”. Cand am aflat despre ele – asta se intampla acum cativa ani – m-am gandit sa le distribui in magazinul Luthelo. Politica mea e simpla: in magazinul meu virtual poate urca pe raft orice produs care ma convinge, sau care e recomandat de alti oameni care sunt foarte multumiti. Am o singura conditie, la care tin: sa fie natural!

M-am lamurit ce e cu produsele celor de la LaurDerm si am ales sa nu le distribui. Urmeaza cateva articole in care o sa va impartasesc experienta mea si o sa va explic de ce am hotarat asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *