DIY – Detergent natural pentru masina de spalat

Pentru ca vreau sa ma iubiti forever, ma tin de cuvant si vin cu reteta de detergent de rufe pentru masina de spalat super simplu de realizat in casa. De fapt doua retete.

Ingredientele pe care urmeaza sa le insir sunt mai la indemana decat credeti si se regasesc in majoritatea detergentilor de pe piata, fie ca vorbim despre cei conventionali sufocati de chimicale, fie in detergentii ecologici mai putin accesibili buzunarului. De obicei pe piata pe langa un detergent mai cumparati imaginea, ambalajul, analizele, investia lor in reclama, pret de raft, adaosul intermedialor, etc. Of of!

Va incurajez sa incercati sa va pregatiti propriul detergent. Este un mod simplu de a salva bani si mai ales de a oferi familiei o alternativa sanatoasa. Tot procesul este simplu si ieftin. Daca pregatiti o cantitate mai mare, cateva luni nu veti avea nici o bataie de cap.

Pentru hainele bebelusilor ar fi recomandat sa nu folositi nicio aroma. Totusi, daca sunteti invatati cu detergenti parfumati, puteti alege uleiul esential de lavanda. Din punctul meu de vedere nimic nu poate mirosi mai frumos decat pielea unui bebelus, insa nu toti imi impartasesc punctul de vedere.  Alte optiuni de arome naturale care se simt ceva vreme pe haine sunt: menta, eucalipt, lemongrass, citronella, cimbru( nu as fi crezut niciodata cat de bine miroase pe haine cel din urma). Sunt si cateva uleiuri esentiale care probabil ar pata hainele( scortisoara, cuisoarele, vetiverul – personal nu am curaj sa incerc)

In marea de comoditate in care ma scald uneori, mi se pare mai practic, rapid si simplu de pregatit reteta pudra.

Detergent pudra:
250 gr percarbonat de sodiu
250 gr soda de rufe( calcinata – Na2CO3)
250 gr bicarbonat de sodiu (NaHCO3)
cca 250 gr sapun rufe ras cat mai marunt
Optional: 10- 15 ml ulei esential

Se amesteca toate ingredientele intr-un vas pana se omogenizeaza. Se adauga cca 30 gr la o spalare. Pentru haine mai murdare, patate sau apa foarte dura se adauga o cantitate mai mare (intre 60-70 gr). La un program de 40 minute al masinii de spalat si temperatura de 40 grade Celsius a apei, sapunul ras se dizolva intotdeauna. Numai este nevoie sa folositi produse anticalcar pentru masina de spalat.

Atentie:

  • depozitati intr-o caserola cu capac sau borcan inchis ermetic. Soda calcinata si percarbonatul de sodiu au efect higroscopic (atrag umiditatea din aer)
  • in timpul procesului folositi manusi de protectie si eventual si o masca. Particulele fine pot fi inhalate cu usurinta

Acest detergent este eficient, natural si usor de pregatit. Recomandat mai ales pentru bebelusi, spalarea scutecelor refolosibile, persoane cu piele foarte sensibila sau atopica.

Detergent lichid:
3,7 l apa (sau decoct de nuci de sapun)
100 gr sapun rufe
10 ml ulei de samburi de gref( nu ulei esential, ci ulei vegetal)
optional: 10 ml ulei esential

Intr-un vas metalic se pune sapunul ras si apa cat sa il acopera( cca 500-700 ml). Se amesteca la foc mic pana se dizolva complet. Intr-un recipient mai mare se adauga cca 3 litri de apa calda, care se amesteca cu sapunul dizolvat. La sfarsit se adauga bicarbonatul de sodiu. Asigurati-va ca detergentul este omogenizat complet. Nu uitati nici de uleiul de gref. Acesta are rol de conservant natural.

Se adauga la fiecare spalare cate jumatate de ceasca de detergent. Pentru rufe mai murdare, se poate adauga o ceasca intreaga. Ceasca cu detergent o puteti pune si direct peste haine. La masina de spalat cu incarcare verticala e chiar mai usor.

Atentie: reteta indica bicarbonat de sodiu, NU soda calcinata.

 

Hai spor! 🙂

 

10 thoughts on “DIY – Detergent natural pentru masina de spalat

  1. Adriana Constantin says:

    Sigur voi incerca sa fac…ma voi simti ca in liceu la orele de chimie petrecute in laborator…hahahaha…multumesc Lore ca ai impartasit cu noi aceste retete

  2. Anonim says:

    Nu gasesc ulei de samburi de gref oare pot inlocui cu altceva ? Multumesc pt retata de detergent cautam de mult asa ceva. O zi minunata !
    Simon

    • blogadmin says:

      Acum se numeste Citromicina in magazinele naturiste. Daca nu gasiti totusi un conservant se mai poate congela pe porti mici. Cate o portie intr-o punga bine inchisa. Apoi adaugat direct in cuva masinii de spalat.

  3. Anonim says:

    Varianta de detergent pudra se poate folosi si pentru spalarea manuala? Am vazut ca ati recomandat purtarea de manusi in timpul procesului de amestecare a ingredientelor. Eu spal exclusiv manual asa ca as vrea sa nu imi dauneze in vreun fel pielii ci, dimpotriva, daca e posibil, sa o ingrijeasca (insemnand chiar adaugarea unui ingredient suplimentar cu acest scop).

    Multumesc!
    Andreea

    • blogadmin says:

      Nu am incercat manual. Cred ca depinde mult de sensibilitatea pielii fiecaruia. Eu ma iritam ingrozitor de la cel din comert. Iar acest detergent este destul de concentrat.

          • Andra says:

            Lucrand in domeniu stiu ca anumite materiale se degradeaza mult mai repede. Ma refer la tesaturi mai fine, pulovere care se pot scamosa, culori care se degradeaza mai repede. Unele obiecte chiar se pot micsora. Sigur ca ies din discutie lenjeriile, prosoapele etc. De obicei spalatul la 40 de grade este insotit si de o stoarcere mai puternica care face puloverele (de ex) sa se scamoseze. Puteti spala de exemplu paltoanele (90% din ele) acasa la program de lana care are aproximativ 35-40 de grade, dar clatirea si spalarea sunt foarte delicate, iar racirea se face progresiv, astfel incat materialul nu se strange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *