Motivatie si ambitie la feminin in afaceri

Sibiu__CARROUSEL_RO44699173_1135317016621487_6678099405641351168_n

Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER) si Clubul Francofon de Afaceri Sibiu (CFAS) a organizat la Sibiu a doua editie a evenimentului ” Francofonie, femei si cariera. Experiente si ambitii…la feminin”. Evenimentul a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei Sibiu. La recomandarea unei doamne din auditoriu am hotarat sa le incarc si pe blog, deoarece participarea la astfel de evenimente se face pe baza de inscriere si locurile sunt limitate.

c.fas_0092

c.fas_0107

Buna ziua, ma bucur ca ma aflu aici si vreau sa va vorbesc despre motivatie si ambitie – doua cuvinte cheie pentru orice antreprenor. Amandoua de genul feminin.

Cand am inceput sa fac cosmetice naturale, motivatia mea a fost sa gasesc un leac pentru dermatita fiului meu. N-aveam nici cea mai vaga idee ca din nevoia lui de cosmetice sanatoase si dorinta mea de a-l ajuta avea sa se nasca o afacere –Luthelo. Eu am crezut ca fac ceva normal pentru o mama grijulie si responsabila – altii mi-au spus ca tot ce am facut se cheama antreprenoriat pur.

Mi-am descoperit in felul asta o pasiune, am cladit o afacere si am inceput sa castig bani din asta. Am ajuns la o cifra de afaceri multumitoare, daca ma gandesc cu cat am inceput si la resursele putine la care am avut acces ca sa invat sis a ma dezvolt.

Cand spun “cifra de afaceri”, oamenii ma intreaba automat: Cat castigi?De cati ani e Luthelo pe piata? Cati angajati ai? Cat e de mare laboratorul tau? Aha, 60 de metri patrati… Au impresia ca daca le spun cifre din astea ei inteleg totul despre afacerea mea. Foarte rar – aproape niciodata – primesc intrebari care au legatura cu motivatia mea: Esti fericita cu ce faci? Te trezesti dimineata cu bucurie? Cum te simti cand un client iti spune ca i-ai scapat copilul de scarpinat? Cred ca astea sunt intrebari care spun mult mai mult despre munca mea si despre mine si imi face placere sa raspund la ele oricand.

Ambitia mea e sa ma dezvolt. Cred ca in Sibiu si in toata Romania sunt destul de multi ca mine – antreprenori care isi duc afacerea pana la un nivel de care le e greu sa treaca, pe care le e greu sa-l depaseasca. Aici lipseste ceva – sau poate exista, dar nu am aflat eu inca. Lipsesc programe gratuite, finantate de stat, pentru micii intreprinzatori care au trecut, slava Domnului, de faza de start-up si de cei doi ani critici de dupa, sunt in picioare si fac profit.

Cred ca e nevoie de programe de mentoring gratuit pentru cei care, la fel ca mine, vor sa creasca, sa se dezvolte si sa mearga mai departe – evident, cu o selectie serioasa si dupa o anamneza a afacerii cu toate hartiile pe masa. Sibiul va fi anul viitor “Regiune Gastronomica Europeana”. O sursa de incredere – sotul meu :)) – mi-a spus ca exista un program asemanator in domeniul antreprenorial. Se numeste “Regiunea Antreprenoriala Europeana” – o denumire care se acorda, anual, entitatilor administrative care promoveaza o strategie inovatoare si credibila de sustinere a antreprenoriatului. Poate autoritatile locale se gandesc sa aplice la acest program?

Ce ma motiveaza pe mine sa ma dezvolt? Vreau sa fiu mai mult decat un antreprenor: vreau sa fiu un antreprenor de fapte bune! Ce inseamna asta? Daca ne merge bine, noi – micii intreprinzatori – cream locuri de munca si platim contributii la bugetul de stat, din care se finanteaza tot felul de activitati. Putem, in acelasi timp, sa contribuim direct, prin donatii si sponsorizari, la activitatea asociatiilor non-profit care acopera lipsuri ale sistemului de asistenta medicala si sociala, sau care suplinesc programe disfunctionale ale statului.

Sunt multe asemenea asociatii active in Sibiu – uitati-va numai la proiectele inscrise in ultimii ani la maratonul caritabil organizat de Fundatia Comunitara. Finantarea de la maraton nu este insa de ajuns – aceste organizatii au nevoie de mai multe surse de venit, inclusive de la firme mai mari sau mai mici. O donatie din partea noastra inseamna un sprijin direct pentru asociatii, un ajutor indirect pentru beneficiarii lor si o deducere din impozitul pe profit pentru noi.

Vreau sa-i incurajez pe intreprinzatorii care vor sa faca donatii sau sponsorizari sa se gandeasca sa sprijine, pe rand, mai multe asociatii. Eu sunt membru in Consiliul Director al Asociatiei pentru Libertate si Egalitate de Gen, si am tot interesul sa atrag cat mai multe resurse pentru A.L.E.G., dar am facut donatii si catre alte organizatii – printre care Fundatia POLISANO – pentru ca dau o sansa la viata celor care nu au resurse materiale, ci numai speranta.  Ei fac bine fara sa oboseasca si merita sustinuti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *