Parerea mea despre uleiurile esentiale de la DoTerra si Young Living

Am fost intrebata de atatea ori care e parerea mea despre uleiurile esentiale de la DoTerra  si Young Living, incat am hotarat sa scriu un articol despre asta. Mi-e mai usor sa dau un link decat sa repet la nesfarsit aceeasi poveste.

Mai intai, vreau sa va spun ca ma bucur ca au intrat pe piata – si unii, si altii. Au etichete faine, ofera multe informatii despre beneficiile uleiurilor si un marketing interesant. Pe scurt, cred ca produsele lor sunt de calitate. Cred, in acelasi timp, pe baza experientei mele de cativa ani de zile in folosirea uleiurilor esentiale, ca uleiurile (mai ieftine) care nu se comercializeaza prin sisteme piramidale pot fi cel putin la fel de bune, daca nu chiar mai bune! Singura problema – in mod paradoxal – e ca sunt mult mai ieftine!

De ce spun asta? Va marturisesc ca ma amuza faptul ca, pana sa apara DoTerra si YL pe piata, mi se spunea ca eu comercializez uleiuri esentiale scumpe. Ce insemna “scump”? Insemna ca vindeam uleiuri esentiale la preturi intre 8 si 15 lei! Acum, dupa ca au aparut ei, preturile uleiurilor esentiale din magazinul Luthelo trezesc suspiciuni pentru ca sunt cam de 10 ori mai mici decat ale celor doi furnizori mentionati mai sus. Sunt bune, imi spun clientele care cumpara de la mine, dar de ce sunt atat de ieftine? Haios, nu?

Ca sa va edificati, gasiti aici: https://luthelo.ro/36-uleiuri-esentiale – uleiurile esentiale comercializate in magazinul Luthelo. Sunt uleiuri pe care le folosesc de ani de zile in compozitia cosmeticelor pe care le produc, si care sunt insotite – toate! – de fisa de analiza sau fisa MSDS (o sa va spun mai jos ce inseamna asta).

Revin la experienta cu DoTerra si cu Young Living: ca sa pot vorbi in cunostinta de cauza am vrut sa cumpar de la amandoi. De la primii am luat mai multe produse; de la Young Living nimic, iar cand aud de ei imi vine sa fug! Nu din cauza uleiurilor esentiale pe care le vand, ci pentru ca am avut mai multe experiente neplacute cu reprezentantii lor. Vreau sa va impartasesc situatiile respective, cu precizarea ca cele trei discutii cu trei reprezentanti YL si doua prezentari de produse la care am asistat nu ma indreptatesc sa consider ca toti reprezentantii lor sunt la fel.

Primul cu care am vorbit mi-a spus ca nu as avea voie sa mentionez pe eticheta produselor mele ca folosesc uleiuri esentiale de la ei, ca in felul acesta Young Living incearca sa se protejeze. Sa se protejeze de ce, m-am intrebat? La prezentarile lor se inghit uleiuri esentiale pure si se aplica direct pe piele – asta nu e mai periculos decat sa folosesc eu numele lor pe etichetele Luthelo?

La prezentare nu a vorbit nimeni despre testarea uleiurilor pe antebrat, sau dupa ureche, pentru o mai buna acuratete si evitarea unor situatii grave. Nu a vorbit nimeni despre dilutiile corespunzatoare atunci cand amesteci uleiurile esentiale cu un ulei purtator. Nu a vorbit nimeni despre fotosensibilitatea uleiurilor si despre limite de varsta. Nu a vorbit nimeni despre riscul in primul semestru de sarcina, sau posibilitatea unui avort spontan, la folosirea uleiului de salvie.  Nu am inteles, in conditiile astea, de ce anume vor sa se protejeze cand ei nu isi protejeaza clientii.

Un produs cosmetic trebuie sa aiba un dosar complet, care include un raport cu evaluarea sigurantei produsului pentru sanatatea persoanelor, analize fizico-chimice, microbiologice, toate fisele de siguranta pe fiecare ingredient etc. Cand am mentionat ca as avea nevoie de la ei de fisa MSDS  (Material Safety Data System, pe romaneste fisa de siguranta a produsului) am primit un raspuns incalcit care m-a bagat mai mult in ceata – nu mi-a fost clar daca mi-o pot da sau nu.

Daca sunt reprezentanti YL care-mi pot oferi astfel de fise pentru uleiuri esentiale, ii rog sa ma contacteze. E obligatia vanzatorilor sa puna (la cerere) aceste fise la dispozitia celor care ar dori sa cumpere, chiar daca in final nu cumpara.

Rugamintea asta e valabila si pentru reprezentantii DoTerra. Tinand cont ca ei spun ca uleiurile lor se pot administra si intern, si in prezentarile lor promit marea cu sarea… neiodata , oare ne-ar putea pune la dispozitie studiile de eficienta randomizate si controlate?

Ma intorc la reprezentantii YL: al doilea care m-a contactat, cand i-am spus ca nu ma intereseaza uleiurile, mi-a aruncat in fata ca sunt prea saraca sa mi le permit. Buna metoda de vanzare, nu? :)))

Al treilea m-a chemat la o prezentare la care am refuzat sa merg. Ca sa scap mai repede, i-am spus ce zisese colega ei: ca nu mi le permit! Atunci mi-a impartasit experienta ei personala: mi-a spus ca facuse imprumut la banca sa-si poata cumpara uleiurile biblice, si ca as putea sa fac si eu la fel. Iar inainte de asta mi-a spus ca si-a vandut masina ca sa poata intra in poveste – in sistemul piramidal! No comment!

Fata de Young Living, prezentarile DoTerra mi s-au parut mai echilibrate, cu mai multa atentie in privinta recomandarilor. Marturisesc insa ca m-a speriat ceva la unele reprezentante de-ale lor. Am vazut – pe cateva grupuri la care m-au adaugat ele – cum mai multe mamici care vindeau uleiuri DoTerra le-au descurajat pe alte mame sa  mearga la urgenta intr-o situatie pe care eu o consider periculoasa – copil intepat de albina / viespe langa ochi – si le-au recomandat, in loc de asta, sa foloseasca uleiuri. Sau le-au descurajat pe mame cu copilasi cu febra foarte mare – 40.5 C – sa le administreze antitermice copiilor si le-au recomandat combinatii de uleiuri esentiale.

Poate ati auzit de scandalul cu mama care a refuzat sa mearga la urgenta dupa ce copilul i se lovise la cap si, desi micutul isi pierdea echilibrul, se gandea sa il sutureze chiar ea, dupa mai multe ore de la accident, si sa ii aplice uleiuri esentiale? E din acelasi film…

Ce m-a ingrijorat cel mai mult, in toate situatiile astea, a fost sa constat ca in mintea mamicilor respective, pentru orice – dar absolut orice! – nu mai exista nimic altceva in afara de uleiuri esentiale – nici medici, nici alte tratamente! Pentru linistea mea, am iesit de pe grupurile alea si ma sfatuiesc in continuare cu mame pe care le consider bine documentate, echilibrate si care mi-au facut pana acum recomandari pertinente.

Cred ca o mare parte din pretul final al unui ulei esential DoTerra sau Young Living o reprezinta marketingul, conferintele, plata angajatilor si sustinerea sistemului multi-level. Preturile sunt mari, insa din aceste sisteme piramidale fac parte mamici, femei fara copii si barbati care au nevoie de un program flexibil si de un banut in plus – poate veti alege sa cumparati ca sa-I sustineti! Poate faptul ca ei le recomanda si pentru uz intern va va convinge sa le cumparati… Eu sunt rezervata in privinta asta – le-am administrat intern, dar nu m-au ajutat si nici nu am simtit ameliorari.

M-a ajutat aplicarea uleiurilor pe piele in dilutii diferite. Marturisesc, insa, ca la fel de mult m-au ajutat alte uleiuri, de zece ori mai ieftine, cu alte nume, provenite probabil de la aceleasi distilerii…

Reprezentantii DoTerra spun ca firma sustine producatorii mici, care au culturi proprii. E un argument la care eu sunt sensibila, dar ma intreb daca nu e cumva, si asta, o poveste de marketing. Din cate stiu, cererea mondiala de uleiuri esentiale e mare – or exista oare asa de multi producatori mici care asigura oferta? Daca da, ma intreb cum poti pastra aceeasi calitate a produsului cand te aprovizionezi de la multi producatori mici? Calitatea identica presupune ca toti sa aiba conditii identice de cultura, recoltare, pastrare si distilare… Cum garantezi asta?

La DoTerra am auzit si de reprezentanti care vand cu picatura. Hmm, cum vine asta…? E adevarat ca se poate calcula pretul pe picatura, dar tot ei spun ca, odata ce e deschis si amestecat cu un ulei purtator, un ulei esential isi pierde repede eficienta. In plus, stiu ca metoda asta de vanzare poate fi neigienica si ilegala: exista norme foarte clare si stricte de reambalare, exista un intreg protocol care trebuie respectat cu sfintenie ca sa garantezi igiena. Cum pot eu sa stiu cat de strict il urmeaza un reprezentant? Cum pot sa stiu care sunt conditiile de igiena in casa ei / lui? Si, inainte de asta, ma intreb: oare cunoaste protocolul?

Recomand de la DoTerra anumite combinatii de uleiuri esentiale care mi se par reusite: Whisper (se poate folosi si ca parfum), OnGuard si blend-ul pentru ameliorarea durerilor in timpul menstruatiei (i-am uitat numele).

Nu am scris acest articol ca sa va spun ce sa faceti – ce sa luati sau sa nu luati, de unde sa luati sau sa nu luati… Am vrut doar sa va impartasesc experientele mele (mai placute sau mai putin placute), temerile si dorintele. Aveti incredere in voi insiva ca veti lua decizii bune, atata timp cat vi le asumati si nu uitati sa va informati temeinic inainte.

In ideea asta, a informarii temeinice, imi ingadui sa mentionez cateva lucruri carora trebuie sa le dati atentie atunci cand folositi uleiuri esentiale:

Contraindicatiile.

  • Exemple:
  1. Varsta – sub 7 ani nu folosesti sub nicio forma ulei esential de scortisoara, din cauza faptului ca este dermocaustic;
  2. Sarcina – uleiul esential de salvie poate provoca avort spontan;
  3. Alaptarea – menta poate scadea lactatia;
  4. Anumite afectiuni – daca ai hipertensiune nu folosesti ulei de rozmarin
  • Testarea – mai ales pe teren atopic
  • Varsta corespunzatoare pentru folosire
  • Fotosensibilitatea anumitor uleiuri esentiale
  • Amestec si dilutie corespunzatoare pe ulei purtator – adica amestecul uleiului esential cu ulei vegetal, inainte de a-l ingera sau aplica pe piele.

Inchei cu doua recomandari pentru situatii nedorite:

  • Daca ati apucat sa aplicati pe piele un ulei esential nediluat – sau diluat in ulei purtator – fara testare prealabila si aveti reactii adverse (mancarimi, roseata, greata, edem) masati imediat zona cu orice ulei vegetal (ulei de floarea-soarelui, ulei de masline,ulei de samburi struguri) aveti la indemana, apoi spalati bine cu apa si sapun. Clatiti abundent cu apa!
  • Daca ati ingerat accidental ulei esential, beti orice ulei vegetal aveti la indemana – floarea-soarelui, masline, dovleac. Uleiul vegetal va capta tot uleiul esential, care va fi eliminat ulterior.

5 thoughts on “Parerea mea despre uleiurile esentiale de la DoTerra si Young Living

  1. madi clopotel says:

    Și mie tot blendurile îmi plac de la Doterra. Mi-au prins foarte bine Console și Balance în momente dificile emoțional Și-mi mai doresc câteva. La uleiurile simple tot stau și mă învârt cu mouse-ul în jurul butonului de comandă și nu reușesc niciodată să apăs :).
    Eu văd problema ca la orice altceva în viață: trebuie să selectezi, să filtrezi toate informațiile, să îți fie clar unde e cazul de uleiuri și unde nu.

  2. Bia says:

    Multumesc pt ce ati scris aici! Cum putem achizitiona uleiuri mai ieftine si care sa ne ajute…in special pt copii sub 3 anisori? De la dvs, se poate?
    Numai bine! O duminica frumoasa!

    • blogadmin says:

      Buna ziua! Producatorii si distribuitorii ne adaugam urmatorul disclaimer:
      „Precautii generale in utilizarea uleiurilor esentiale

      Uleiurile esentiale sunt foarte puternice si trebuie utilizate cu moderatie si precautie.
      Este interzis sa se foloseasca pe mucoase, in ochi sau pe conturul ochilor.
      A nu se folosi direct pe piele, a nu se injecta, inhala sau inghiti.
      Este de asemenea interzis a se asocia uleiurile esentiale cu medicamente.
      Se interzice a se folosi de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, copiii mai mici de trei ani, bolnavii de epilepsie, persoanele cu probleme grave de sanatate sau cu alergii respiratorii.
      Uleiurile esentiale nu se folosesc direct pe piele, nediluate in uleiuri vegetale. Chiar si diluate in uleiuri vegetale, unele dintre ele pot fi iritante pentru pielea sensibila. Recomandam efectuarea unui test inainte de utilizarea pe o suprafata mai intinsa a pielii (folositi produsul ce contine uleiul esential pe o mica portiune si asteptati 24 de ore pentru a putea observa eventualele reactii negative ale pielii).
      Este recomandabil sa nu va expuneti la soare dupa utilizarea uleiurilor esentiale, respectiv a produselor ce le contin, intrucat unele dintre ele sunt fototoxice.
      Dozajele si recomandarile de pe etichete sau de pe site-ul nostru sunt cu titlu informativ si nu se substituie sfatului medicului dumneavoastră.”

      Pe de alta parte, la uleiul de lavanda scrie ca este non-iritant si non-toxic. Acesta mi s-ar parea cel mai potrivit pentru un copilas sub trei anisori.

  3. Anca says:

    Bună. Eu sunt psiholog si folosesc uleiurile esentiale in terapii de echilibrare emotionala. Am incercat uleiuri de la mai multe firme. Am ales sa le folosesc pe cele de la Young Living datorita efectelor si rezultatelor. Eu nu vand uleiuri. Nu fac reclama vreunei firme ca am ceva de castigat. Eu am ales calitate si rezultate f bune. Am avut noroc ca cine mi le-a recomandat e medic si cauta tot calitate. De aceea a fost la laborator sa vada diferențele dintre un anumit ulei de la mai multe firme. Eu cand folosesc uleiurile pentru afectiuni fizice, o fac la recomandarea medicului de apifitoaromaterapie.
    Sunt sigura ca sunt si persoane care sunt interesate doar de castiguri sau care nu stiu sa vanda sau sa promoveze si la Young Living ca si in alte domenii…dar calitatea uleiurilor e clar superioara tuturor celor testate. Cat despre certificari, probabil nu stiau persoanele respective de ele si nu au știut sa intrebe. Dar ele exista pt membrii care sunt interesati. Personal cunosc medic stomatolog care lucreaza cu aceste uleiuri in tratamentele dentare si a gasit aceste certificari.
    Acum ca cineva doreste sa isi faca reclama la uleiuri inteleg, dar de unde nevoia de a vorbi in detrimentul concurentei?

    • blogadmin says:

      Buna, Anca,

      Iti raspund la ultima intrebare din politete si dorinta de dialog nu pentru ca sunt defensiva.

      Intrebarea ta:
      ” Acum ca cineva doreste sa isi faca reclama la uleiuri inteleg, dar de unde nevoia de a vorbi in detrimentul concurentei.”

      Anca, inteleg ca esti psiholog insa intrebarea ta vine cu o presupunere care nu este bazata pe nimic. Din punctul meu de vedere, nu este profesional sa faci asta nici cu mine si nici cand consiliezi. O alta formulare ar fi ajutat mai mult si nu te-ar fi pus intr-o lumina proasta. Sa faci presupunera ca incerc sa vand uleiuri vorbind in detrimentul concurentei nu e profesional deloc 🙂 Poate ca supervizoarea ta iti va confirma spuse-le mele 🙂 Mi se pare trist gandul ca ai putea proceda la fel cu clientii tai. O formulare potrivita te poate ajuta si pe tine si pe beneficiar.

      Acum, ca sa risipim speculatiile si presupunerile tale iti voi raspunde:
      Cand te intreaba peste 50 de oameni in scris care e parerea ta despre uleiurile Doterra si YL, politicos e sa le raspunzi pe indelete si sa iti spui parerea. Parerea mea e cea de mai sus si raman la ea. Din pacate timpul nu imi permite sa aloc cate 20-30 minute sa spun asta fiecaruia in parte la telefon, fata in fata sau sa dau un copy-paste ce am de spus. Am facut-o pana am obosit. Asta a fost motivul pentru care am scris articolul. Nu ma intereseaza sa vand uleiurile caci nu de acolo vin castigurile mele. Uleiurile esentiale din magazin le-am adus la cererea clientilor Luthelo care sunt multumiti de produse. In felul asta ii scutesc sa plateasca doua transporturi din magazine diferite, ba chiar ii pot ajuta – in functie de comanda lor sa nu plateasca transportul deloc. Vezi tu – chiar am o relatie faina cu clientii mei si ne sprijinim reciproc.

      Apreciez si impartasirea experientei tale care este binevenita. sunt convinsa ca le va fi de folos si altora. De asemenea sunt bucuroasa ca ai avut rezultate in cabinet – insa te rog sa te sfatuiesti in continuare cu specialisti inainte de a da drumul la lampa de aroma-terapie. In cabinetul tau pot veni clienti care ar putea fi pusi in pericol daca tu difuzezi fara o anamneza minimala.

      Si eu cunosc un medic stomatolog care i-a ars gingia pacientului cu ulei de cuisoare 🙂 Sper ca medicul pe care il cunosti tu e mai atent.

      Sunt extrem de curioasa de asemenea la ce laborator a testat colegul tau diferite uleiuri esentiale si care au fost costurile. Poate vrea sa ne pune si noua la dispozitie rezultatele si mai multe informatii. Chiar ar iesi o treaba buna din articolul asta in beneficiul oamenilor. Altfel, pana atunci va trebui sa te cred pe cuvant si nu pot asta. Nu te cunosc si cum se spune din punct de vedere psihologic: nu am stabilit o relatie de incredere 🙂

      O zi usoara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *