Am citit si am auzit multe povesti ale adultilor de astazi, copiii de ieri – care probabil si-au implorat mamele sa paraseasca relatia toxica de pe urma careia aveau cu totii de suferit.
Am avut si eu gandul asta, va inteleg, insa a fost un gand care s-a risipit repede. De ce? Pentru ca mi-am dat seama ca acel gand nu era al meu ci a celor care ma descurajau si „ma invatau de bine”. Acel gand a fost a celor care credeau ca pot depasi si e de datoria mea sa schimb barbatul. Acel gand a fost a celor ce se puneau in locul meu si imi spuneau ce ar face ei (serios? Ghici ce, nu erau in locul meu!). Gandul acela a fost a celor ce se lasau dominati de frica si credeau ca daca ei nu ar reusi, nici eu nu as fi putut. Ii salut calduros de pe insula implinirii si fericirii! 🙂
Poate fi o posibilitate sa isi ascunzi teama de necunoscut spunand ca vrei sa ramai de dragul copiilor. In felul asta au un tata. Serios? Daca plecati tatal se evapora? Se disperseaza in aer? Se intoarce acolo de unde a venit? La Univers ma refer…
Dragile mele, cred ca au un tata si daca veti pleca – poate mai atent si mai implicat. Cel putin acesta a fost cazul nostru. Daca pana sa plec nu am plecat impreuna cu copilasii in vacante, acestia aveau se bucure apoi de iesiri, cadouri, vacante si timp de calitate impreuna cu tatal lor. Daca le-a fost dor de el? Da, intotdeauna! Dar nu mai asistau la certuri, tensiuni in preajma unei mame frustrate si obosite si a unui tata mereu nemultumit care nu pierdea o ocazie sa isi compare nevasta cu bunica sau preaiubita mama. Cred ca erau femei deosebite, dar eu eram eu.
Am ales sa plec si nu a fost usor. Am avut mult de muncit si inca mai am sa vindec rani adanci cu radacini inca din copilarie, dar rezultate sunt extraordinare. Pot sa ma schimb eu, cand aleg sa fac asta. Nu pot schimba pe nimeni altcineva. Astfel le-am aratat un model sanatos copiilor mei: intr-o relatie in care nu esti bine, nu stai.
Te rog inainte de a spune ca ramai de dragul copiilor, gandeste-te de ce sa pleci din relatie de dragul lor:
Consecinte in plan fizic
– dureri de cap, dureri de burta
– contuzii, maini si picioare rupte, arsuri
– boli inexplicabile
– vatamari ale creierului, epilepsie, paralizie, intarziere in dezvoltare datorate loviturilor la cap
– enurezis
– probleme cu somnul (cosmaruri)
– agitatie
– balbaiala
– sunt expuşi la accidente in casa si in afara casei
– dezvoltare fizica mai lenta
Consecinte in plan emotional si mental
– suferinta, anxietate, disperare, spaima
– anxietate legata de un nou abuz
– sentimente de culpabilitate (se simte responsabil pentru probleme)
– are rolul de “tap ispasitor” al familiei
– neajutorare, neputinta
– este lasat sa se adapteze si sa faca fata singur experientelor abuzive
– frica de abandon
– neincredere in sine si in ceilalti
– stima de sine scazuta
– se percepe ca un copil rau, care nu merita dragoste si ingrijire
– rusine
– izolare, singuratate
– manie, furie
– depresie
– ganduri/tentative de suicid
Un articol scris pentru toti prietenii mei, victime colaterale ale violentei in familie, dar si pentru femeile in care am incredere ca vor pleca de dragul copiilor.
Sursa foto: AICI