Tipuri de violenta – Abuz financiar

Am cautat informatii pe net cat mai detaliate despre abuzul financiar. Fie era neclara informatia, fie insuficienta din punctul meu de vedere. Am considerat important sa o adaug si pe blog.

Descrierea e colocviala, e adevarat ca ma defineste acest gen de exprimare, dar cu siguranta va ajunge mai clar la cea  / cei ce cauta informatia. Pe langa asta, voi copia de pe facebook, toate comentariile adaugate de alte femei ca si completare. Va invit pe oricare dintre voi sa va impartasiti experienta, daca o identificati 🙂

Cateva exemple, nu neaparat in aceasta ordine.

Atunci cand:

 

  1.  partenerul te descurajeaza sa te angajezi sub diferite pretexte:
    – iti spune ca are el grija de tine si de familie
    – iti spune ca are mai mult sens sa ai grija de copil si sa ai grija de casa
    – iti face o socoteala si iti aduce argumente cum ca nu merita acel job
    – iti transmite ca angajatorul vrea numai sa castige de pe spatele tau
    – iti face scene de gelozie si are filme cum ca il inseli cu vreun coleg.
  2. iti ia toti banii castigati si ii gestioneaza el
  3. . trebuie sa dai socoteala pentru fiecare banut castigat de tine sau daca nu ai apucat sa te angajezi – fiecare banut de la el.
  4.  te eticheteaza drept proasta, vaca, incompetenta ca nu esti in stare sa castigi cat el (putem identifica aici si abuzul emotional combinat)
  5. toate cardurile sunt la el
  6. ai nevoie de bani iar el ti arunca pe jos.
  7. te descurajeaza atunci cand vrei sa faci formari / participi la cursuri care te pot ajuta sa promovezi in cariera
  8. se asigura ca nu ai economii, astfel dependenta de el e asigurata
  9. te incurajeaza sa iei credite pe numele tau, atfel incat el e acoperit daca se intampla ceva iar tu ramai in relatie de teama ca nu te poti descurca sa platesti
  10. te descurajeaza sa iti termini studiile (vorbim chiar si de cele primare)
  11. te convinge sa treci alocatia / indemnizatia de crestere a copiilor e pe numele lui
  12. se imprumuta fara sa se sfatuiasca cu tine, urmand ca apoi sa platesti tu datoriile lui.
  13. se imprumuta si intra in incurcaturi, urmand ca apoi sa te invinovateasca pe tine.

Daca va vin si alte exemple in minte, sunteti libere/i sa completati.

Monica Tudorache te privează de bunurile primare cumpărate de el, precum alimentele din frigider, argumentând că nu ai contribuit și tu

Manuela Voicila Daca stai prea mult la munca, nu e bine. Casa “lui” nu e hotel.

Papuse Cristina Banii tai sunt banii nostri, banii lui sunt doar ai lui. Timpul lui e doar al lui… tu trebuie sa ai grija de toti si toate, daca te plangi ca nu mai poti: ineficientă , nu te poti organiza, ce te plangi atat…
Ramona-Marinela Niţu Vai de mine…acu’ mulți ani am dat peste un astfel de om…câștigam de 4 – 5 ori mai bine ca el iar el avea pretenția să-mi țină cardurile și să-mi dea bani cu porția asta in condițiile in care eu plăteam tot in casa…atunci a fost momentul in care am lăsat în urmă „ce spune lumea” sau „așa trăiesc părinții mei” pentru că așa își justifica acțiunile, așa că am decis să-l „las” sa plece nefăcându-i pe plac…prin urmare „eram o femeie rea pentru el” și Dumnezeu mai știe (ce și) cum m-a mai catalogat. Așadar, dragi femei, lăsați-i să plece sau „faceți-le vânt”. Ramona-Marinela NiţuLoredana Luthelo Kaschovits lucrul care m-a durut poate cel mai tare cu toate că au fost multe, multe care au durut şi care m-au schilodit sufletește, trupește etc…a fost faptul că la final de drum mi s-a spus: „…am profitat de tine pentru că ai fost prea bună cu mine şi cu toti ai mei…şi sper că ţi-ai învățat lecția…”.
Codruta Brustur Îți reproșează constant că „ii mănânci banii” că „ești întreținută” deși câștigi la fel de mult ca și el.
La mine asta a durat până am spus STOP și fiecare cu banii lui. S-a dovedit că eu nu numai că nu „ii mâncăm banii” dar la sfârșit de lună mai aveam și bani la pușculiță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *